Så påverkas livet på Kvarnholmen

Corona-krisen påverkar hela samhället på många sätt, också verksamheter och service på Kvarnholmen. För några ändras öppettider och möjligheter att erbjuda service till kvarnholmsbor och andra, för andra betyder det mer att göra.

På yoga-studion Updog Bodies i Munspelet kommer de flesta klasser att hållas online från måndag den 30 mars. Man kan använda sitt medlemskap och klippkort för online-klasserna, eller ta en drop in-klass för 50 kr.
Diana Bjälvenäs håller fortfarande sina yoga-klasser på plats i studion med max 10 deltagare, alla som är friska är välkomna. All information och aktuellt schema finns på updogbodies.se

Puls&Träning på Kvarnholmsvägen har fortsatt öppet, med utökad städning och hygienrutiner. På onsdagkvällar erbjuds medlemmar som inte vill träna inomhus ett utepass med PT.

Coop Kvarnholmen har öppet som vanligt, och kommer att försöka hålla det så länge det går, trots personalbrist. Trycket är högt på butiken med stora leveranser som ska upp i hyllorna och mindre personalstyrka. Man arbetar på och följer alla rekommendationer för en trygg och säker miljö, säger butikschefen Anna Hertz, som vill passa på att tacka alla kunder.

Öppna restauranger

Don Felice och Don Poketto har också öppet som tidigare, och hoppas kunna fortsätta med det, säger Felix Fylking. De har snarare fler lunchgäster nu när många jobbar hemifrån, men på kvällarna varierar besöken. Det har hittills varit god stämning, säger Felix, men de senaste dagarna märks det att många börjar dra sig tillbaka mer.
De börjar nu förbereda för att öppna uteserveringarna vid båda ställena lite tidigare, för att den som vill ska kunna sitta utomhus.

Crispy Pizza i Kvarnholmens centrum har öppet som vanligt. De följer alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och erbjuder sedan tidigare hemkörning via UberEats och Foodora. Henrik Salén vill tacka alla kvarnholmsbor som stöttar Crispy Pizza, och lovar att ordna en stor fest när allt det här är över.

Robin Delselius Bageri försöker fortsätta hålla öppet som vanligt alla dagar, och är glada åt att uteserveringen fylls när solen tittar fram. Man har stränga rutiner för städning och utbildar personalen extra, och har möblerat om så det är glesare mellan borden. Kunder får gärna ringa och förbeställa sina inköp, så går det snabbare att plocka ihop och blir mindre köer. Ett tips för att undvika köer är att det är mest kunder runt lunchtid, mornar och kvällar är det lugnare, säger Robin Delselius. Man försöker anpassa verksamheten efter omständigheterna för att kunna fortsätta hålla öppet och inte behöva säga upp personal så långt det är möjligt. Han vill tacka alla kunder som fortsätter handla, det gör honom och personalen än mer motiverade att kämpa för att kunna hålla butiken öppen.

Hemleverans av hund&kattmat

Arigato Sushi på Kvarnholmsvägen har fortfarande öppet alla dagar, men stänger ibland tidigare eftersom man har färre kunder.

Snö på Kvarnholmen har som tidigare öppet vid Mjölnarvägen lördagar och söndagar klockan 11.30-16. Glass serveras som take away, kaffe och mat vid borden. Håll avstånd och vänta gärna utanför, hälsar Snö.

Hund&Kattbutiken Tassholmen har ändrat sina öppettider till onsdag-fredag 15-19 och lördag-söndag 12-15. De erbjuder nu hemleverans till kunder på Kvarnholmen och i Finnboda.

Kvarnholmens Klippotek har öppet. Under några veckor har Jacob haft betydligt färre kunder, berättar han, men nu har det kommit fler sedan några dagar tillbaka, och han hoppas kunna fortsätta med sina ordinarie öppettider.

Kvarna Kemtvätt & Skrädderi har också öppet som vanligt, men märker att kunderna blir färre.

Vården i Kvarnholmens centrum

Kvarnholmens tandläkeri har färre patienter än tidigare och har därför reducerat öppettiderna, men anpassar sig efter patienternas behov. De finns alltid tillgängliga på telefon, och en akuttid går oftast att få inom 30 minuter. De bokade tiderna har glesats ut, så att bara en patient i taget finns på mottagningen.

Kvarnholmens Apotek i centrum har öppet måndag-fredag 10-19 som tidigare.

Kvarnholmens vårdcentral håller öppet som vanligt, alla vardagar mellan klockan 8-17. De flesta torsdagar har de också kvällsöppet för förbokade besök.
Patienter med luftvägssymtom måste kontakta vårdcentralen först, via telefon eller den digitala tjänsten på https://www.ptj.se/kvarnholmensvc/start/. Man ser helst att också övriga patienter kontaktar vårdcentralen först, innan besök.

För allmänna frågor om corona bör man ringa 113 13. Den som misstänker att man är smittad av Covid-19 kan göra ett självskattningstest på https://corona.sll.se/, för att få besked om man ska kontakta sjukvården eller stanna hemma med egenvård.
Kvarnholmens vårdcentral förbereder sig tillsammans med andra vårdcentraler i Nacka för olika scenarier som kan bli aktuella, berättar verksamhetschefen Lasse Wilhelmsson. De har till exempel börjat använda videosamtal betydligt oftare än tidigare.

Från Kvarnholmens vårdcentral vill man uppmana alla att följa rekommendationerna om hur vi kan hjälpas åt för att minska smittspridningen.