Upptäck Kvarnholmen

Illisupptäck

HÄR BÖRJAR EN NY HISTORIA

Visst är det spännande när städer växer. Plötsligt skapas nytt liv i slumrande områden. Kvarnholmen, en halvö strax utanför Stockholms innerstad, är ett sådant område.
På Kvarnholmen ska inte bara bostäder och arbetsplatser skapas utan även ett rikt kulturliv, bra närservice och goda kommunikationer. Kvarnholmens historiska industribyggnader blandas med moderna bostäder, närcentrum, skolor, strandpromenader och kajer – allt beläget på en naturskön plats där du får stadslivets bekvämligheter och skärgårdens lugn.

Fantastiskt läge med milsvida vyer

Byggnaderna på Kvarnholmens kaj är de första som välkomnar dig när du anländer sjövägen till Stockholm.

Från Kvarnholmens höjder har du utsikt över Stockholms inlopp, Djurgården, Fjäderholmarna, Lidingö och ända ut till Vaxholm. Kvarnholmen omges av Saltsjön på norra sidan och Svindersviken på södra sidan. Den norra sidan vänder sig mot livliga och öppna Saltsjön och farlederna in mot Slussen. Det är här som SL:s pendelbåt och andra båtar lägger till.
Det är också här du kan se de gigantiska kryssningsfartygen passera på sin väg till och från Stockholm.
Den södra sidan med utsikt över Svindersviken är betydligt lugnare och bildar en sluten oas med skånsk klimatzon. Här har du utsikt mot Ryssberget, ett grönskande naturreservat med tallar som är upp till 500 år gamla.

En ö med lång industrihistoria

Kvarnholmen är en plats med en stark historia av industri och nyskapande.

Industrin etablerade sig tidigt på Kvarnholmen med beckbruk på 1600-talet, superfosfatfabrik på 1700-talet och Qvarnen Tre Kronor på 1800-talet. 1922 köpte Kooperativa Förbundet upp Kvarnholmen för att producera mjöl, skorpor och pasta. KF satsade på att vara i teknikens och arkitekturens framkant och bidrog till funktionalismens genombrott i Sverige.

Få platser har varit så starkt präglade av  Kooperativa Förbundets idéer och verksamheter som Kvarnholmen.

LÄS MER

Läs boken

Läs ”Kvarnholmen en unik historia” direkt på webben.

TILL BOKEN

Nu omvandlas Kvarnholmen

Över 7 000 personer kommer att kalla Kvarnholmen sitt hem och ytterligare 1 000 personer kommer att ha  sin arbetsplats här.

Det Kvarnholmen som nu väcks till liv ska med nytänkande och respekt för befintliga historiska byggnader bli en attraktiv och levande stadsdel med egen identitet. Målet är att skapa en bra balans mellan bostäder och kontor, utbud av närservice, restauranger, skola, kultur och rekreation. Vi gör plats för 3 700 nya bostäder och 30 000 kvadratmeter kommersiella lokaler.

Kvarnholmens gamla industribyggnader som Qvarnen Tre Kronor, Silon, Hamnkontoret och Hamnmagasinet omvandlas varsamt till bostäder. Detta samtidigt som nya byggnader kommer till. Den nya bebyggelsen ska finnas sida vid sida med den gamla utan att imitera eller ta över. Vissa andra byggnader som Havrekvarnen och Makaronifabriken blir kontor, kulturhus, närcentrum eller skola. Allt för att få till en dynamisk stadsdel som sjuder av liv.

Lummiga grönområden

MED UTSIKT ÖVER DJURGÅRDEN KOMMER MAN ATT HA TILLGÅNG TILL BÅDE LUMMIGA STRÖVOMRÅDEN OCH ÖPPNA GRÄSYTOR

Trots att Kvarnholmen främst förknippas med industri består den till stora delar av skärgårdsnatur med glest bevuxna klippor och hällar. På Kvarnholmens östra spets utvecklas det befintliga grönområdet till en oas av aktiviteter och rekreation. Här kan barnen leka, tonåringarna spela brännboll och de vuxna motionera.

En 2,2 kilometer lång strandpromenad kommer att sträcka sig runt hela ön, med flera intressanta stopp längs vägen, som uteserveringar och fiskeplatser.

NY_marint

Marina aktiviteter och båtplatser

Kvarnholmen är präglad av närheten till vattnet. Du som flyttar hit har möjlighet att ha en båtplats runt knuten.

Vid lugna och skyddade Svindersviken kommer en ny småbåtshamn att skapas. Här kommer gäster att kunna lägga till och som boende har du möjlighet till egen båtplats nära hemmet.

I takt med att Kvarnholmen färdigställs och nya boende flyttar in kommer det att finnas utrymme för en mängd marina aktiviteter runt om på Kvarnholmen så som kajakuthyrning, seglarskola och bad.

Det kommer att dröja några år innan småbåtshamnen öppnar. I väntan på det har vi skapat nya båtplatser vid Kvarnholmens nordvästra udde som vi anförtrott Hästholmens Båtsällskap.

En ö med gemenskap

Här bor människor som vill kunna hälsa på alla de möter på gatan, stanna i parken och prata med en granne.

Kvarnholmarna är stolta över sin ö och känner gemenskap med alla som bor här. De vill kunna gå och ta ett glas vin och träffa andra de känner och inte känner – än. Därför växer nu naturliga mötesplatser, restauranger och kaféer fram samtidigt som bostäderna blir fler.

Men vi vill inte vänta på att allt ska bli klart innan Kvarnholmen kan sjuda av liv igen. Vi vill göra Kvarnholmen spännande för alla som bor här eller som besöker ön redan idag – trots att allt inte är färdigt ännu.

Nya bostäder

Att Kvarnholmen är en plats där många gärna vill bo är inte svårt att förstå.

Här är det JM och Peab Bostad som utvecklar och bygger nya bostäder. Du kan läsa mer om bostäderna på deras respektive hemsidor.

Snabbfakta – Kvarnholmen

Inflyttning 2012–2040
3 700 bostäder
7 500 boende
500 arbetsplatser
Grundskola för 700 elever
Centrum med närservice
Nya förskolor
Ebba Brahe Gymnasium
Restauranger och kaféer
Nya kajer och gästhamn med möjlighet till egen båtplats
10 minuter med buss till Slussen
20 minuter med SL:s båtpendel till Nybroplan eller Strömkajen
18 minuter med SL:s båtpendel till Djurgården
3 minuter till Nacka forum via Svindersviksbron
Strandpromenad runt Kvarnholmen och till Slussen

MER INFORMATION

Vi love Kvarnholmen