Vi besökte Makaroni – Ateljén som sätter fart på fantasin

Dansa, fotografera eller skapa ett eget unikt gosedjur. I Makaroni konsthalls nya söndagsateljé är både stora som små välkomna att släppa fantasin och kreativiteten lös.
– Tanken är att människor i olika åldrar ska kunna mötas och göra saker ihop, säger Malou Bergman, fotograf och initiativtagare till söndagsateljén.
Text: Mary Örnborg. Foto: Malou Bergman

ateljearbete

Det första man lägger märket till är en stor orange fallskärm uppspänd i taket som en gigantisk lampa. Ljusslingorna som lyser igenom fallskärmstyget ger ett rödaktigt, varmt sken och omfamnar hela ateljén. Vid ett stort runt bord sitter vuxna och barn i olika åldrar, sida vid sida, och pysslar koncentrerat. Stämningen är lugn och harmonisk.

Gosedjuren får nytt liv

Längs en av ateljéns väggar har mjukisdjur i olika färger och varianter staplats i en hög som sträcker sig nästan upp till taket. Samlingen är stor och tjänar som material till den här söndagens workshop.

– I dag jobbar vi med det jag kallar för remix av gosedjur. Med hjälp av fantasi, sax, nål och tråd skapar vi nya futuristiska hybrider av mjukisdjuren. Det som skapas blir personligt och unikt och ger gosedjuren ett helt nytt liv, säger Malou Bergman.

Det är sjätte söndagen i rad som workshopen håller öppet. Veckan innan var det dans på schemat och veckan dessförinnan porträttstudio.

Kollektion

Sun, Mie och Per Han har tillsammans skapat en hel kollektion av remixade mjukisdjur

Alternativ till digitala skärmar

Systrarna Sun Han, 13, och Mie Han, 11, plockar bland högen av mjukisdjur. De har redan hunnit göra en hel kollektion av remixade gosedjur som nu ska utökas med ytterligare några till.

– Jag är här för första gången men min syster har varit med flera gånger tillsammans med vår pappa och en kompis, säger Sun Han.

Att familjen bor på Kungsholmen hindrar dem inte att ta sig ut till Kvarnholmen på söndagarna.

– Det här är ett bra alternativ till skärmarna som annars kidnappar barnens uppmärksamhet. Istället skapar vi ihop, pratar med varandra men lär också känna nya människor, säger Per Han.

Gosedjur och filmskapande

Det är ett 20-tal personer i ateljén som arbetar kreativt med att dissekera delar på mjukisdjuren och kombinera ihop dem till nya varelser. I ett av hörnen finns också möjlighet att spela in en film med skapelserna. Då får man vara både regissör och fotograf.

– För varje gång vi håller öppet ökar antalet besökare. Och de som varit här en gång kommer tillbaka. Det känns fantastiskt kul att söndagsateljén är uppskattad, säger Malou Bergman.

Söndagsskolan på Makaroni, Remix av gosedjur del 3, 16/11 2014 from MAKARONI on Vimeo.

Bygg pepparkakshus i december

Ateljén håller öppet i ytterligare fyra söndagar med olika teman. Finalen lovas också bli något extra.

– Terminens sista workshop handlar om pepparkakshus. Patrik Qvist som är arkitekt och konstnär kommer hit med färdigbakade pepparkaksdelar som man fritt får plocka från och bygga sitt eget pepparkakshus med. Och behöver man hjälp så finns experten Patrik på plats och hjälper till, lovar Malou Bergman.

Fakta: Söndagsskola på Makaroni

Var: Makaronifabriken, Kvarnholmsvägen 89 (fd Tre Kronors väg 34)

När: Varje söndag fram till den 14 december mellan kl 15-17

För vem: Öppet för alla vuxna och barn

Övrigt: Fika serveras till självkostnadspris.

Mer information: www.makaroni.se