Sjövägen

Sjövägen lever vidare – Artikel i Dagens Nyheter

DN 2011-12-28 09:27
Sakta men säkert börjar pendlarna upptäcka Sjövägen mellan Nacka, Lidingö och Stockholm. Men det var nära att hela projektet lades ned till jul. Nu får det leva vidare till våren – minst.

Nästan varenda politiker tycker att Stockholm med allt sitt vatten borde utnyttja det för kollektivtrafik. Och alla partier som vill vara moderna – det vill säga alla – har kollektivtrafik på vatten med i sina valmanifest och lokalpolitiska program.
Men det har varit mycket mer snack än verkstad. Först på sensommaren 2010 engagerade sig landstinget i ett försök med pendeltrafik på vatten där SL:s månadskort gällde som betalning. Sjövägen som binder samman bryggor i Nacka, i Lidingö och Stockholm hade funnits i flera år med fastighetsbolag och kommuner som ekonomiska garanter, men då gällde inte SL-kortet.

Sedan SL-kortet börjat gälla har resenärerna stadigt blivit fler. Antalet pendlare har fördubblats och ökningen ser ut att fortsätta. Projektledaren Anders Rörby har gått jämfört antalet påstigande i morgonrusningen i maj med antalet i november. Från vårvädret i maj till blötrusket i november blev pendlarna 54 procent fler – en ökning från 1 100 till 1 700 personer per vecka.

– Vi är en liten rännil i kollektivtrafiken. Men det här dryga året visar att det går att få upp intresset för att pendla över vatten. Det handlar både om att SL-kortet börjat gälla och att vi lagt om turer och angjort en ny brygga i Frihamnen, säger Anders Rörby. På flera sträckor, främst mellan Lidingö och Frihamnen och Lidingö och Nacka strand vinner resenärerna inte bara bekvämlighet och utsikt genom att ta båten – de tjänar även tid. Utvecklingen går även mot att allt fler tar cykeln med sig på båtarna.

Försöket skulle egentligen ha slutat lagom till jul, men alldeles nyligen blev det klart med en förlängning. Det beskedet kom så sent att Sjövägen gör uppehåll över jul- och nyårshelgerna. Vad som händer efter 31 mars är oklart. – Vi avvaktar en utredning om båtpendling på de inre vattenvägarna. Men att vi förlängt satsningen från landstingets sida visar att vi i grunden är positiva, betonar trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm, M.

Nacka och Lidingö är med och stödjer Sjövägen ekonomiskt. Stockholms stad gör det inte. Kristdemokraterna var det parti som tog initiativ till att landstinget skulle satsa på båtlinjen. Partiet tycker att det vore väldigt konstigt om projektet avvecklades i vår och tycker att Stockholms stad borde kunna stötta ifall landstinget sviker.

–  Staden och hamnen hjälper redan till med bryggor och det som behövs vid bryggorna. Jag tror att vi skulle kunna bidra till själva båtlinjen också om det behövs. Det är en bra miljösatsning, säger Ewa Samuelsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

Hon tror precis som Anders Rörby att det finns flera andra pendelbåtlinjer att utveckla i närheten av Stockholms innerstad – både i Saltsjön och i Mälaren.

Anders Sundström
anders.sundstrom@dn.se