Första flytten till Kvarnholmen

NVP 1 maj 2012 Första flytten till ny stadsdel

Dammet yr och grävmaskinerna låter. Det saknas matbutik, asfalterad väg och skola. Men nu har första lasset ”pionjärer” flyttat in till det nya området på Kvarnholmen.

I två år har Annika Gilén och hennes make Magnus väntat på flyttdagen.

– Ja, 2010 anmälde vi vårt intresse till JM. Vi fanns med i ett kösystem. För ungefär ett och ett halvt år sedan fick vi reda på att vi fått en lägenhet, säger Annika.

Vad är det som lockar så mycket med Kvarnholmen?
– Titta själv, säger Annika och pekar ut genom fönstret mot vyn över Stockholms inlopp och Djurgården på andra sidan vattnet.

– Läget är ju otroligt. Det är så att man har svårt att tro på att man ska bo så här. Sen är jag väldigt svag för den gamla bruksmiljön också. Det är väldigt vackra omgivningar.

Familjen Gilén är inte bara nya på Kvarnholmen, utan dessutom nya i Nacka. Senaste hemadressen var Stadshagen på Kungsholmen. Med i flyttlasset kommer också barnen Lova, 4, och Olivia, 2.

Tillsammans med andra ”nybyggare” ska familjen ge liv åt den nya stadsdelen Kvarnholmen – men det lär dröja ett tag till innan bostadsområdet funnit sin puls.
Ännu är allt långt ifrån klart och inflyttandet förväntas fortgå stötvis fram till 2022. Totalt ska Kvarnholmen då hysa över 2 000 bostäder och ha cirka 1 000 arbetsplatser. Den beräknade folkmängden kommer vara omkring 5 000.

Avigsidorna med att vara först på plats är att området fortfarande är en byggarbetsplats. Vägen fram till familjen Giléns hus är exempelvis inte asfalterad, utan består av hårt packat grus, och överallt tittar grävmaskiner fram.

Har affärer i närheten
– Det är mycket damm i lägenheten. Men det får man ta. Det är spännande att se ett område växa fram och nu i sommar ska vi utnyttja båttrafiken för att exempelvis ta oss till Djurgården, säger Annika.

– Det man kommer att sakna är närservicen, en mataffär, en kiosk, skolor och så vidare. Men det kommer längre fram. Och vi har ju flera köpcentrum i närheten, som Maxi, Forum och Sickla köpkvarter, så det går ingen nöd på oss.

Läs artikeln i Nacka Värmdö Posten